Behandeltechnieken
De osteopaat beschikt over een gans scala van behandeltechnieken gaande van vrij stevige tot uiterst zachte technieken. Het gebruik van bepaalde technieken is afhankelijk van het specifieke probleem, het soort patiënt (baby’s, adolescenten, ouderen,…), toestand van de patiënt (osteoporose, degeneratie,…), de reactiviteitgraad van het letsel, etc. Zo gebruikt de osteopaat ‘directe technieken’ zoals HVLA-manipluaties (High Velocity Low Amplitude), articulaties, mobilisaties, muscle energy technieken, neuromusculaire druktechnieken en verder ook ‘indirecte technieken’ zoals counterstrain (Jones) technieken en functionele (faciale) tecnhnieken. Al deze technieken zijn gericht naar pijnverlichting en herstel van beweeglijkheid in weefsels, gewrichten of organen.
Een woordje over manipulaties. Bij een osteopatisch onderzoek worden vaak stoornissen in beweeglijkheid van de ruggenwervels en omliggende weefsels worden vastgesteld (vaak ook ‘blokkade’ genoemd) welke kan wijzen op een lokaal probleem of een probleem op afstand. Soms is het nodig dergelijke ‘blokkade’ of ‘vastzittende’ wervel vrij te maken met een manipulatie. Tijdens dergelijke correctie hoort de patiënt wel eens een knappend of ‘krakend’ geluid. Dit krakende geluid is een gevolg van een luchtbelvorming in het gewricht, dat door de druk die erop gebracht wordt, vrijkomt en dus het geluid veroorzaakt en is dus hoegenaamd niet schadelijk of gevaarlijk. Een osteopatische manipulatie is immers precies gelokaliseerd in een ontspannen houding, pijnloos en van korte duur.
De osteopaat is in de volksmond gekend als iemand die traditionele manipulatieve technieken toepast, het zogenaamde ‘kraken’, maar de osteopaat doet veel meer als dat. Naast het parietaal systeem (botten, spieren, pezen, gewrichten, wervels, …) worden ook het visceraal systeem (organen met hun ophangsystemen, bloedvaten, zenuwen, …) en het craniale systeem (de schedelstrukturen en inwendige membranen) onderzocht en behandeld. Daarvoor beschikt de osteopaat over talloze technieken.